De obicei, copiilor le este frică de întuneric în jurul vârstei de 2 ani și în anii preșcolari, dar această frică poate apărea și la copiii mai mari. Frica de întuneric poate dura, de obicei, de la câteva săptămâni la câteva luni.

Iată câteva strategii propuse de Academia Hi Ha Hu prin Psiholog Clinician Monica Munteanu și Psiholog Oana Anacona Radu, pentru a-l ajuta pe copil să se simtă în siguranță toată noaptea:

  • Conștientizează frica. Chiar dacă ție ți se pare irațională, frica de întuneric este foarte reală pentru copilul tău, așa că, ignorând-o n-o vei face să dispară. De fapt, ignorând sau râzând de o frică poți s-o amplifici. Vorbește cu copilul tău despre neliniștea sa („Spune-mi ce te sperie”) fără să-i negi emoțiile (nu-i spune: „Fetelor mari nu le e frică de întuneric”). Asigură-l mereu („Voi fi în apropiere, dacă ai nevoie de mine”) fără a pune accentul pe frică.
  • Stai în pat cu lumina stinsă. Când îți auzi in mijlocul nopții copilul strigând, nu aprinde lumina în cameră sau nu-l aduce în patul tău. Pentru a-l ajuta să-și depășească fricile, lasă-l să rămână în patul lui și consolează-l in întuneric. Dacă totuși, copilul tău nu poate adormi la loc, singur, este mai bine să dormi în cameră cu el, decât să-l muți în camera ta. Doar încearcă să eviți să dormi prea des in aceeași cameră, sau evită să dormi 2 nopți la rând, ca acesta să nu devină dependent de a adormi cu tine.
  • Jucați-vă în întuneric. Încearcă să faci asocieri amuzante cu întunericul, cum ar fi să căutați împreună o comoară în întuneric folosind lanterna sau căutând obiecte fosforescente. Puteți să priviți scânteile flăcărilor în întuneric.
  • Antrenează relaxarea. Înainte de culcare, închideți împreună ochii în întuneric și imaginați-vă o scenă relaxantă, cum este joaca la plajă, de exemplu. Oferă-i un obiect care să-i inspire siguranță. Dacă are peste 1 an (nu e la risc să se sufoce cu jucăria) oferă-i plușul preferat la culcare, să-l ajute să se simtă mai relaxat in timpul nopții.
  • Lasă o lumină de veghe aprinsă. Alege un bec cu lumină naturală (nu lumină albă sau albastră) și care să nu fie mai strălucitor de 4-7 wati. Sau lasă ușa camerei ușor întredeschisă să intre lumina de pe hol, copilul ar putea fi mai liniștit când aude zgomotele din casă.
  • Verifică din când în când copilul. Dacă îi e teamă să rămână singur în cameră, la fiecare 5-10 minute strecoară-ți capul pe ușă și spune-i că ești chiar în camera alăturată, până ce adoarme.
  • Ajută-te de imaginația copilului. Dacă e convins că la el în dulap se află un monstru, căutați-l împreună. Poți să pui de pază în fața dulapului un polițist de jucărie sau să-ți înveți copilul un cuvânt care ține departe monștrii.
  • Poți să-l înarmezi cu o amuleta norocoasă, o lanternă sau o sticlă cu poțiune anti-monștrii.

Cum poți preveni frica de întuneric? Pentru a preveni frica de întuneric evită spectacolele TV, filmele și cărțile cu povestiri înspăimântătoare. Evită amenințările care pot amplifica imaginația copiilor (“dacă nu stai cuminte, vine bau-bau/ te ia baba-n sac” etc.) Orice ai face nu lua în râs, nu minimaliza frica și nu face apel la logică („Vezi, camera ta arată la fel și cu lumina aprinsă și cu ea stinsă”). Aceste tactici pot face copilul să se teamă și mai mult, căci va crede că nu îl poți proteja de un pericol pe care tu nu îl înțelegi, dar care lui îi pare foarte real. În plus, a glumi pe seama fricii lui îi va scădea copilului stima de sine. Așa că, în loc să minimalizezi situația reasigură-l că se află în siguranță, chiar și în întuneric.

Similar Posts