Este cunoscut faptul că este bine să ai în casă plante decorative, deoarece ele îți vor oxigena și filtra aerul din spațiul de locuit. Dar știai că cele mai multe plante în timpul nopții consumă oxigen și eliberează dioxid de carbon?  Dacă te trezești dimineața lipsit de vlagă deși ți-ai respectat programul de somn, înseamnă că plantele din încăpere nu sunt cea mai potrivită alegere sau sunt mult prea multe pentru spațiul respectiv.

Carli Marian, designer florist și inginer horticol punctează faptul că nu trebuie să scoți din dormitor toate plantele, deoarece sunt și flori care au capacitatea de a elibera oxigen atât ziua cât și noaptea, și pe care trebuie să le ai în dormitor, pentru un somn odihnitor. Aceste plante sunt speciale, deoarece în timpul nopții își deschid stomatele frunzelor și încep să absoarbă dioxidul de carbon din aer, pe care îl transformă în acid malic și ulterior îl depozitează în vacuole, urmând ca pe parcursul zilei următoare să-l readucă la compoziția inițială de CO2 iar sub influența luminii să fie transformat la nivelul cloroplastelor în glucoză, cu eliberare de oxigen. Pentru că este fotosinteză o parte din acest oxigen este eliberat și noaptea.

Având în vedere reacțiile chimice care au loc, ne-am decis să îți prezentăm 5 dintre cele mai apreciate plante pentru dormitor, dacă vrei să ai un somn liniștit și revigorant.

ORHIDEELE

Orice specie de orhidee pe lângă frumusețea florilor oferă un mediu sănătos desfășurării formelor de relaxare, datorită capacității de a oferi oxigen pe tot parcursul nopții. Așadar, fie că alegi o orhidee Phalaenopsis sau un Dendrobium, oricare dintre ele reprezintă o alegere bună.

ALOE VERA

Cunoscută mai ales pentru proprietățile sale medicinale, Aloe vera oferă beneficii pentru față, păr, pierderea în greutate, cicatrizarea rapidă a rănilor ușoare și multe alte calități curative, dar cu siguranță nu știai că oferă oxigen și noaptea. Se îngrijește ușor dacă îi oferi un loc însorit și o udare rară.

SANSEVERIA

Ete o specie de plantă decorativă ce reclamă puțină atenție din partea ta, ceea ce o face perfectă pentru toți aceea care nu prea au timp dar iși doresc plante în casă. Sansevieria se prezintă în foarte multe forme, dimensiuni, care mai de care mai interesante. Este perfectă pentru spațiile mai întunecoase ale casei!

CACTUȘII

Sunt plante ușor de îngrijit atâta timp cât beneficiază de un loc cu mult soare și-o udare rară prin absorbție. Cactușii și suculentele din familia Crasulaceae  sunt înzestrate de natură cu acest metabolism acid ce le permite stocarea dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului în timpul nopții.

PALMIERUL ARECA

Acest tip de palmier este un adevarat filtru de aer, un umidificator natural, o comoară în casa oricui. Nu este toxic pentru om si animale de companie și elimină din aer monoxidul de carbon, benzenul, formaldehida și multe alte substanțe toxice.

Pentru mai multe sfaturi legate de îngrijirea plantelor puteți accesa canalul de youtube al designer-ului florist Carli Marian: YouTube/CarliMarian

Sursa: www.adelaparvu.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *