Potrivit oamenilor de știință, copiii care fac treburi casnice au performanțe mai bune în viața lor adultă. Aceste treburi pot chiar îmbunătăți sănătatea mintală a copiilor, deoarece aceștia devin implicați și se simt importanți. Cu toate acestea, fiecare activitate ar trebui introdusă la o anumită vârstă și ar trebui folosite ca o modalitate de a preda copiilor lecții de viață valoroase.

Noi, cei de la Ponturi Despre, susținem părinții care își cresc armonios copiii și dorim să vă împărtășim niște activități adecvate vârstelor și beneficiile lor.

2-5 ani

Pentru copiii mici, activitățile ar trebui să-i ajute să-și dezvolte noi abilități și să le arate că fiecare sarcină are un început, mijloc și sfârșit – te îmbraci cu hainele, porți hainele și apoi pui hainele într-un coș de rufe. Cele mai ușoare sarcini interne îi vor învăța pe copii cum să descompună în etape proiectele mai mari.

Activități sugerate: curățarea jucăriilor și cărților, punerea rufelor într-un coș, pregătirea paturilor și curățarea farfuriilor după ce au mâncat.

Notă: Activitățile din fiecare grupă de vârstă mai mare includ treburile din toate grupele de vârstă anterioare.

6-7 ani

La această vârstă, copiii se joacă mai mult prin casă. Acesta este un moment bun pentru a le insufla importanța muncii în echipă și a-i ajuta pe ceilalți: copiii vă pot ajuta cu gătitul, pregătirea mesei, întocmirea listelor cu produse alimentare și aducerea articolelor necesare din magazin. Iar îngrijirea unui animal de companie nu numai că îi învață să ajute, dar este și distractiv! În general, copilul se va simți implicat și va avea șansa de a se apropia mai mult de membrii familiei.

Activități sugerate: ajutarea la pregătirea meselor, ajutarea la cumpărături, pregătirea mesei, hrănirea animalelor de companie și udarea plantelor.

8-9 ani

Pe măsură ce copiii cresc își pot asuma mai multă responsabilitate pentru ei înșiși, cum ar fi gestionarea propriilor lucruri. În jurul lor există un sistem în care totul are propriul loc desemnat. Ar trebui să-și organizeze spațiul de locuit astfel încât fiecare obiect – gadget, rechizite școlare, jucării și piese vestimentare – să fie așezat la locul său. În acest fel, copilul învață să fie consecvent, precum și cum să-și păstreze spațiul de locuit îngrijit.

Activități sugerate: organizarea propriilor lucruri, împăturirea și depozitarea rufelor, descărcarea mașinii de spălat rufe și vase și așezarea pe rafturi a tacâmurilor și a veselei.

10-11 ani

În acest moment pot fi introduse activități dependente de timp, cum ar fi ambalarea prânzului sau pregătirea micului dejun înainte de școală. Treburile complexe, în mai multe etape, cum ar fi pregătirea micului dejun, îi ajută pe copii să planifice în avans și să-și dea seama de pașii necesari finalizării aceastei sarcini. Acest lucru îi va ajuta pe copii cu abilitățile de gestionare a timpului și de rezolvare a problemelor.

Activități sugerate: prepararea micului dejun, ambalarea prânzului pentru școală, golirea coșurilor de gunoi, scoaterea coșului de gunoi, ștergerea prafului, aspirare și primirea corespondenței.

12-15 ani

Pentru adolescenți activitățile pot contribui la construirea încrederii și stimei de sine. Așadar, introducerea unor noi activități adecvate vârstei pot face minuni în motivarea unui adolescent. Este important să îi învățați autodisciplina și cum să își stabilească prioritățile, totodată oferindu-le flexibilitate și libertate în jurul activităților.

Activități sugerate: spălarea mașinii, rufelor, curții, curățarea casei, tunderea gazonului, schimbarea cearșafurilor, călcat, cusut nasturi și spălarea geamurilor.

15+ ani

Când copiii ajung la adolescență, ei sunt deja destul de competenți și autosuficienți, așa că activitățile lor vor include tot ceea ce un adult normal ar trebui să poată face. Acestea implică gestionarea substanțială a banilor și gestionarea situațiilor de urgență. Cu toate acestea, deși toate aceste abilități vor ajuta cu siguranță adolescenții să se descurce mai bine mai târziu în viață, nu înseamnă că trebuie  bombardați cu toate activitățile casei.

Activități sugerate: cumpărături, gătit, întreținerea mașinii, schimbarea becurilor, curățarea profundă a aparatelor de uz casnic (cum ar fi dezghețarea congelatorului) etc.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *