Noiembrie, zis și „brumar” în tradiția populară, din punct de vedere climatologic, reprezintă o lună ce nu face parte din anotimpul iarna. Cu toate acestea, se încadrează în sezonul rece.

Această perioadă va fi una călduroasă în raport cu media climatologică. Diminețile vor fi răcoroase cu ceață prelungită ce pot persista și spre orele prânzului. Temperaturile înregistrate vor avea o distribuție mai atipică. În interiorul arcului carpatic, mai ales în zonele însorite, se vor înregistra temperaturi de 10-15 grade Celsius. În sud-est temperaturile resimțite vor fi de 7-12 grade Celsius.

În zona Moldovei

Vremea va fi relativ uscată, cu puține precipitații. Clima este mai degrabă geroasă, cu temperaturi medii de 10 grade Celsius și minime de 5 grade Celsius. În 2010, s-a înregistrat un record maxim de 22 de grade Celsius, iar în 2014 un record minim de -11 grade Celsius.

În zona Transilvaniei

Vremea în luna noiembrie este una uscată, de asemenea. Cu doar 36mm de precipitații de-a lungul a 7 zile. Temperaturile maxime înregistrate vor fi de 10 grade iar minime de 4 grade Celsius. În zonele mai înalte de 2000 de metri, se vor înregistra temperaturi mai scăzute și ninsori.

În Banat și Crișana

Precipitațiile sunt de 48 mm de-a lungul a 8 zile. Clima este relativ rece cu temperaturi maxime de 12 grade și minime de 6 grade Celsius. Se vor resimți precipitații în anumite zone iar ceața poate predomina de dimineață până la ora prânzului.

În zona de sud a țării, Oltenia și Muntenia

Precipitațiile resimțite sunt de 41 mm. Temperaturile sunt cuprinse între 12 și 7 grade Celsius.

În Dobrogea

Se înregistrează cele mai puține precipitații, 27mm de-a lungul a 6 zile. Temperaturile vor fi cuprinse între 13 și 9 grade Celsius.

Estimările meteorologice pentru o săptămână sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. O precizare importantă ANM este că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *