Somnul este crucial pentru consolidarea amintirilor noastre, iar privarea de somn interferează cu învățarea și memoria. Acum, un nou studiu arată că dormind doar o jumătate de noapte, așa cum fac adesea multe persoane din domeniul medical și militar, reduce capacitatea creierului de a uita amintirile legate de sentimentul de frică.

Această situație crește riscul apariției unor probleme de sănătate mintală precum anxietatea sau tulburările de stres posttraumatic, notează Medicalxpress. „Acest studiu ne oferă noi informații despre modul în care privarea de somn afectează funcția creierului pentru a perturba dispariția fricii”, a declarat dr. Cameron Carter, editor al Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, jurnalul în care a fost publicat studiul.

Rolul somnului în starea noastră de sănătate psihică

Cercetătorii au studiat 150 de adulți sănătoși în laboratorul de somn. O treime dintre subiecți au dormit normal, o treime au avut restricții, așa că au dormit doar în prima jumătate a nopții și o treime dintre aceștia au fost lipsiți de somn, așa că nu au dormit deloc. Dimineața, toți subiecții au trecut prin practici de condiționare a fricii.

„Echipa noastră a folosit un model experimental în trei faze pentru formarea și depășirea amintirilor înfricoșătoare în timp ce creierul lor a fost scanat folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională”, a spus dr. Edward Pace-Schott, cercetător al Universității Harvard.

În paradigma condiționării, subiecților li s-au prezentat trei culori, dintre care două au fost asociate cu un șoc electric ușor. În urma acestei condiționări a fricii, subiecții au suferit dispariția fricii, în care una dintre culori a fost prezentată fără șocuri pentru a afla că acum este „în siguranță”. În acea seară, subiecții au fost testați pentru reactivitatea lor la cele trei culori, o măsură a amintirii lor de dispariție a fricii sau cât de bine au „învățat” amenințarea.

Imagistica creierului înregistrată în timpul sarcinilor a arătat activarea în zonele creierului asociate cu reglarea emoțională, cum ar fi cortexul prefrontal, la persoanele care au dormit normal. Dar activitatea creierului arăta foarte diferit la persoanele cu somn restricționat, a spus dr. Pace-Schott. „Am constatat că printre cele trei grupuri, cei care au dormit doar o jumătate de noapte au arătat cea mai mare activitate în regiunile creierului asociate cu frica și cea mai mică activitate în zonele asociate cu controlul emoțiilor”.

Cercetătorii sunt de părere că dormitul doar jumătate din noapte are ca rezultat pierderea somnului (REM), care s-a dovedit a fi important pentru consolidarea memoriei și care se întâmplă de obicei spre sfârșitul unei perioade normale de somn.

Sursa: www.descopera.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *