Pe cât de simplu par de făcut, pe atât de complicat este să obții pastele perfecte, sau, măcar, asemănătoare celor pe care le-ai mâncat la Roma. Italienii au câteva secrete pe care le-au învățat în secole de gătit paste făinoase.

Din fericire, unele dintre aceste secrete au fost dezvăluite și, acum, poți găti și tu paste delicioase, dacă le cunoști și pui în aplicare.

  1. Pentru fiecare 500 de grame de paste, adaugă 2 lingurițe de sare în apă

Poate că pare multă sare, însă, nu uita că, atunci când fierbi pastele, este singurul moment în care le poți săra. O parte din sarea pe care o adaugi acum va fi absorbită de paste dar mare parte va rămâne în apa în care au fiert. Astfel, este important să fie suficientă sare în apă, pentru ca pastele să aibă un gust bun.

      2. Fierbe pastele în cel puțin 3,5 litri de apă

Chiar dacă și aici ți se pare că e o cantitate mare, nu uita că pastele au nevoie de apă pentru a se umfla. Atunci când fierb, pastele eliberează mult amidon. Dacă ai pus puțină apă la fiert, amidonul o va îngroșa, iar pastele vor deveni lipicioase. Așadar, folosește o oală încăpătoare, paste făinoase de cea mai bună calitate și cel puțin 3,5 litri de apă, pentru fiecare jumătate de kilogram de paste de gătit.

    3. Alege pastele potrivite, în funcție de tipul de sos

Pastele au fost create în forme diferite, cu un scop. Unele sunt mai potrivite pentru sosurile groase, iar altele, pentru cele ușoare, pe baza de ulei de măsline. Alege spaghetti sau alte paste lungi, pentru sosurile ușoare și fusilli, penne sau alte paste tubulare pentru sosurile mai groase. Pennele rețin înăuntrul lor sosurile pe bază de carne sau ragu. De aceea, cele mai bune bolognese pe care le vei gati vor fi cu penne.

    4. Amestecă în paste, imediat după ce le pui în apă

Pastele se adaugă în apa care a început să fiarbă. Și, pentru că amidonul din paste este eliberat în primele minute de gătire, este important să amesteci imediat ce ai adăugat pastele în apă și în următoarele 2-3 minute, pentru a evita lipirea lor.

    5. Nu adăuga ulei în apa de fiert

Poate că ai auzit de acest „truc’, pentru ca pastele să nu se lipească. Uită de el! Dacă adaugi ulei în apa în care fierb pastele, acesta le va acoperi cu particule mici de grăsime și le va împiedica să absoarbă ulterior sosul, așa cum ți-ai dori. În plus, nu există nicio dovadă că uleiul ar face pastele să nu se mai lipească. Este suficient să aplici sfatul de la punctul anterior, pentru a evita acest lucru.

    6. Păstrează puțin din lichidul în care au fiert pastele

Lichidul în care au fiert pastele este plin de amidonul eliberat de acestea. Astfel, este perfect pentru adăugat în sos, dacă vrei să-l faci mai gros. Amidonul din apa în care au fiert pastele va îngroșa sosul și-l va face mai aderent. Păstrează așadar, mereu, un sfert de cană din lichidul pastelor, înainte să le scurgi. Ai putea avea nevoie de el.

    7. Scurge pastele, imediat ce au fiert

Este important să oprești gătirea pastelor imediat ce au atins starea lor ideală. Dacă închizi doar focul și le lași în apa fierbinte câteva minute, ele vor continua să se gătească și vor deveni prea moi și lipicioase. Scurge-le imediat ce au fiert. Nu le clăti cu apă rece decât dacă vrei să le prăjești sau să faci o salată. Altfel, pastele trebuie să rămână fierbinți. Apa rece îndepărtează amidonul de pe paste și ele nu se vor  mai lipi la fel de bine de sos.

Dacă ai urmat toate aceste sfaturi, pastele tale sunt gata să fie adăugate în sos și vor fi, cu siguranță, delicioase.

Sursa: www.elle.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *