Mă chinui să cresc de ceva timp câteva plante în apartamentul în care stau, dar am constat că din diferite motive, deși mă străduiesc cât pot de mult, nu prea le merge. Probabil motivul principal este lipsa luminii de care plantele au atâta nevoie, așa că am făcut o căutare pe net și am găsit un articol care sper să mă ajute pe mine, dar și pe toți cei care vreți să aveți o casă plină de flori, dar constatați că „nu prea le merge”.

Mai jos este o copie a articolului pe care l-am găsit, după câte se pare o traducere dintr-un forum rusesc.

În speranța că v-am putut ajuta, vă urez „Lectură plăcută!”.

LĂMPI pentru iluminat plante în creștere: care este mai bună?

Prezentam lămpi pentru iluminat și plante în creștere: LED-uri fito-lampă, Osram fluora, fluorescente, incandescente și gaze. Să vă spunem ce lampă este cea mai potrivită pentru creșterea, iluminarea și plantele și florile în creștere.

Becuri pentru iluminat și plante în creștere: specii

Fiecare cultivator experimentat este conștient de importanța iluminării și rolul unei lampi pentru plantele și florile de interior, în special în toamnă, iarna și primăvara.

În aceste vremuri ale anului multe plante au nevoie de iluminare suplimentară sau chiar de lumină artificială constantă cu ajutorul unor fitolampuri speciale.

În acest sens, se pune întrebarea: „Care este mai bine să folosiți o lampă pentru iluminat și plante și flori în creștere?”.

Pentru iluminarea suplimentară a plantelor din interior, puteți utiliza diferite tipuri de lămpi: incandescentă, fluorescentă, descărcare gaz și LED.

Fiecare tip de lampă are propriile sale avantaje și diferă în ceea ce privește eficiența utilizării.

Becuri cu incandescență

O lampă standard cu incandescență este caracterizată de o eficiență scăzută și are o mulțime de defecte (intensitate scăzută a luminii și durabilitate, încălzire, spectrul de lumină contribuie doar la creșterea verticală a plantei (mult roșu și foarte puțin albastru), consum mare de energie).

Acestea pot fi folosite numai atunci când există o cantitate mare de lumină în timpul iernii în latitudini sudice (lungimea lumina zilei este de 10-12 ore) în sere și grădini de iarnă ca o lumină de seară.

Becurile cu incandescență sunt potrivite pentru plantele cu tulpini scurte cu frunze lungi sau viță de vie lungă.

Becurile cu incandescență pentru plante au o suprafață reflectorizantă specială și oferă un spectru de lumină cu un vârf în intervalele albastru și roșu.

  • În general, becurile incandescente sunt folosite ca sursă de lumină suplimentară cu raze roșii împreună cu lămpi reci (4000 K sau 6400 K).

Lămpi fluorescente T8 pentru plante

Spectrul lămpii este aproape de lumina naturală (6500 K – lumină naturală), un consum economic de energie electrică.

Cele mai multe plante de casa cresc bine si multe infloresc (Saintpaulia, balsam). Aceasta este o opțiune de bază pentru iluminarea artificială a plantelor și răsadurilor din interior.

Există fitolampuri speciale pentru plantele de interior, de exemplu: osram fluora.

Lumina emisă de fitolamp trece în spectrul roșu și albastru (vedem o culoare roz-violet), care activează procesele fotochimice și îmbunătățește creșterea și dezvoltarea plantelor.

OSRAM FLUORA LUMINESCENTE PENTRU PLANTE

Pentru cei care au o mulțime de plante tinere sau cu o mare nevoie de lumină, este mai bine să cumpărați fitolampuri speciale, cum ar fi osram fluora pentru plante.

Lămpile fluorescente Osram fluora pentru plante sunt de 10-12 ori mai scumpe decât lămpile fluorescente convenționale, dar au cel mai bun spectru între toate tipurile de lămpi.

Echilibrul albastru și roșu cu vârfurile acestor două culori este aproape de raportul ideal. Ele pot fi de asemenea combinate cu o lampă standard 765 sau 840, 865.

  • OSRAM L 18 W / 77 FLUORA – 18 W (60 cm) sau OSRAM L 36 W / 77 FLUORA – același tip T8 de 36 W (120 cm).

Lămpi de descărcare (mercur (DRL), sodiu (DN) și halogenură metalică)

Ele sunt împărțite în mercur (DRL), sodiu (DN) și halogenură metalică.

1. MANIPULAREA LUMINILOR

În acest grup, acestea sunt mai puțin eficiente și utile.

2. LĂMPILE DE SODIU

Acest tip de lampă are o serie de avantaje. Lămpile de sodiu de înaltă presiune sunt notabile pentru eficiența lor foarte ridicată, puterea fluxului luminos și durata de viață îndelungată (12-20 mii ore).

Acestea sunt cel mai adesea folosite pentru iluminarea unei suprafețe mari: sere, sere, grădini de iarnă. În zonele rezidențiale, acestea nu sunt recomandate pentru utilizare datorită producției de lumină foarte ridicată. Puteți încerca o loggie surdă sau un balcon.

Spectrul de lampă conține multe raze roșii, este util să se utilizeze pentru formarea rădăcinilor și înflorirea plantelor.

  • Pentru o eficiență maximă, acestea ar trebui combinate cu lămpi cu mercur sau halogenuri metalice.

O lampă de sodiu de 250 watt într-un corp de iluminat special oferă iluminare la nivelul a 15 mii de lux pe o suprafață de 1 mp

3. LĂMPILE CU HALOGEN METAL

Acest tip de lampă, conform experților, este cel mai perfect pentru iluminarea artificială a plantelor.

Lămpile cu halogenuri de metal au o putere mare, o durată lungă de viață și un spectru optim de emisii, dar și un preț destul de ridicat.

Acum produceți lămpi cu arzător ceramic (Philips (CDM), OSRAM (HCI)) cu un raport de randare ridicat (CRI = 80-95). Consumatorii interni pot fi găsiți în seria DRI.

Lămpi LED (LED)

Tehnologia LED avansată are mai multe avantaje. Becurile cu LED-uri au o durată lungă de viață și un consum minim de energie.

Pentru ca instalația să primească raze roșii și albastre, este necesar ca LED-urile acestor două culori în raport de 8: 1 sau 8: 2 să fie simultan în lampă.

Temperatura culorii lămpii

Temperatura de culoare este măsurată în Kelvin (K).

2700 K – lumină „caldă” / lumină caldă – radiația predomină în partea roșie a spectrului, lumina incandescentă. Alte tipuri de lămpi dau o strălucire aproape de lumina incandescentă. Acest tip de strălucire este folosit pentru înflorire.

4100K – lumină „neutră albă” / radiație luminoasă rece în întreg spectrul, cu o predominanță în partea verde.

6400K – lumină „zi sau alb rece” / lumină de zi – radiația predomină în partea albastră a spectrului, care este adecvată pentru creșterea vegetativă.

8000-25000K – radiație ultravioletă / negru – radiație ultravioletă.

Care este puterea lămpii pentru cultivarea și iluminarea plantelor?

Alegerea puterii lămpii este afectată de: înălțimea lămpii de deasupra instalației, prezența unui reflector și a grupului căruia îi aparține instalația (lumină puternică, moderată sau slabă (parțială)).

FORMULA UNIVERSALĂ

Pe 1 m2 de plante cultivate din grupul mediu de iluminare aveți nevoie de 400 W de putere lămpi incandescente sau 5500 lumeni.

Ie pe un raft cu lungimea de 1 metru și lățimea de 0,5 metri cu plante, veți avea nevoie de 2750 de lumeni.

O înălțime de 30 cm reduce fluxul luminos de la lampă cu cel puțin 30% și se dovedește că aveți nevoie de trei lămpi fluorescente T8 de 36 wați fiecare. Dacă lampa nu are un reflector, fluxul luminos este redus cu încă 30% și este necesară o altă lampă de 36 W.

  • Pentru plantele tolerante la umbra, lumina are nevoie de 30-40% mai putin, iar pentru lumina (lumina puternica) este cu 30-40% mai mica si fluxul luminos de la bulbi.
  • Conform experienței producătorilor de flori, este suficient: plantele tropicale, fructele citrice, monsterele, filodendronii – 1 lampă fluorescentă T8 de 18 W, cu reflector, suspendată deasupra unei flori la o distanță de 25 cm.
  • Pentru palmieri cu o înălțime de 150-200 cm – 2 lămpi fluorescente T8 de 36 W (120 cm) cu un reflector deasupra plantei, la o distanță de 40 cm și 30 cm între ele.

Cum alegem o lampă pentru plante și flori?

Pentru a ilumina plantele de interior la domiciliu, este recomandabil să se utilizeze lămpi fluorescente cu o temperatură de luminiscență de 6400-6500 K și un indice de redare a culorii de cel puțin 75, adică 765 pe lampă, dar mai bine decât 865.

În funcție de numărul de culori, alegeți tipul de lampă T8 cu o putere de 18W (lungime 60cm) sau 36W (120cm lungime) – acestea sunt cele mai populare opțiuni care sunt ușor de găsit și sunt ieftine, precum și lămpile pentru ele.

  • Principalul lucru este să alegeți o lampă pentru iluminatul cu un indice de redare a culorilor mai mare: utilizând Osram sau Philips ca exemplu: nu 765, dar 865 sau seria Lumilux. Prima cifră indică indicele de redare a culorilor: 7 – 70-75 sau 8 – 80-82.

Iar următoarele două cifre sunt temperatura culorii în kelvine: 40 – 4000K – lumină neutră albă, 65 – 6500K – albastru (lumină albă rece pe zi).

EXEMPLU: OSRAM L 36 W / 765 Lumina zilei – 36 de wați (120 cm) T8 – cea mai bună combinație de preț și calitate.

IMPORTANT! Cu cât este mai aproape de sfârșitul serviciului de lămpi, cu atât fluxul luminos devine mai scăzut. La sfârșitul duratei de viață, nu este mai mare de 54% din valoarea inițială.

În timpul lucrului timp de 12 ore în fiecare zi lampa va funcționa nu mai mult de 28 de luni. În practică, adesea nu are sens să se utilizeze o lampă pentru mai mult de 12 luni (5000 ore).

  • În plus, utilizați o lampă incandescentă, astfel încât, în plus față de culoarea albastră, planta primește și valuri de roșu. Principiu principal: lămpi de 100 wați de la o lampă fluorescentă Lampă cu incandescență de 30 wați.

O lampă de 18 W 765 (aproximativ 80 W) – o lampă incandescentă de 25 W, o lampă de 36 W (160 W) – o lampă cu incandescență de 40 W. Deci, puteți obține cel mai bun echilibru între roșu și albastru.

  • ALTERNATIV: Becuri LED. Pentru cei care își pot permite acum să cheltuiască mai mulți bani pentru iluminarea artificială a plantelor de interior.
    Suma cheltuită acum va fi ușor plătită în viitor datorită resursei mari și consumului redus de lămpi LED.

Ce este mai bine să cumpărați o lampă pentru plante? rezultate

REZUMAT SCURT: alegerea lămpilor pentru plante și flori, desigur, depinde în mare măsură de suma pe care suntem dispuși să o cheltuim și de obiectivele noastre.

Pentru instalațiile de iluminat de pe balconul din apartament și pentru iluminarea constantă artificială a florilor sau răsadurilor din seră vor fi cele mai bune tipuri de lămpi diferite.

Redactorii revistei „Flori de vacanță” pentru producătorul mediu recomandă următoarele:

  1. Opțiunea bugetară – OSRAM L 36 W / 765 Daylight – lampă fluorescentă de 36 de wați (120 cm) T8 + lampă cu incandescență de 40 W.
  2. Varianta medie este lampa fluorescenta pentru plantele OSRAM L 18 W / 77 FLUORA – 18 W (60 cm) sau OSRAM L 36 W / 77 FLUORA – acelasi tip T8 de 36 W (120 cm).
  3. Cea mai bună opțiune – LED-ul Plant Phytolampa LED Grow Light de la un producător de încredere.

Exemplul Osram fluora

 

sursa: https://ro.guide-herb.com/cvetovaja-temperatura-lampy-dlja-rastenij

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *