Pentru prima dată în ultimii 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) caută noi astronauți, iar Agenția Spațială Română (ROSA) invită cetățenii români care răspund criteriilor de selecție să candideze. Procesul de recrutare este deschis candidaților din România, ca urmare a faptului că țara noastră este Stat Membru ESA.

Perioada de depunere a candidaturilor este între 31 martie și 28 mai 2021. ESA va lua în considerare doar înscrierile trimise pe parcursul celor opt săptămâni prin intermediul portalului “Cariere la ESA”. După încheierea perioadei de înscriere, va urma un proces de selecție în șase etape, ce se prevede a fi finalizat în octombrie 2022, potrivit unui comunicat ROSA.

Să fii astronaut este un vis devenit realitate. Îmbină mai multe pasiuni de ale mele: știința, tehnologia, mașinăriile complexe, un mediu operațional solicitant, lucrul în echipe internaționale, pregătirea fizică și comunicarea cu publicul larg. Și, desigur, uneori mergi cu racheta la serviciu!”, a declarat Samantha Cristoforetti, unul dintre astronauții ESA, despre numeroasele posibilități de viitor.

Ce face un astronaut?
Astronauții desfășoară experimente științifice, sprijină dezvoltarea de noi tehnologii, testează limitele corpului uman și explorează Universul în condiții extreme.

Candidații care doresc să aplice trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  • să aibă o pregătire profesională excepțională și un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor;
  • sunt eligibili candidații care au studii cel puțin la nivel de master și cel puțin trei ani de experiență profesională;
  • printre domeniile cele mai frecvent întâlnite la astronauții de carieră se numără: inginerie aerospațială, aviație, diverse ramuri de inginerie, matematică-fizică, științele naturii, medicină, cibernetică, fără ca lista să fie exhaustivă;
  • o listă completă a criteriilor de selecție poate fi accesată pe site-ul dedicat potențialilor candidați.

Misiunile pentru care se pregătește omenirea vor fi de explorare robotică și cu echipaj uman. Ne referim aici la misiuni pe Lună și ulterior pe Marte. Identificarea unei noi generații de astronauți este esențială astăzi pentru a ne pregăti pentru misiunile de mâine”, a declarat președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius Ioan-Piso.

România este implicată în programele europene de explorare spațială, dezvoltând totodată colaborări și cu parteneri internaționali, cum este colaborarea pentru misiunile inițiate de NASA de explorare a Lunii cu echipaj uman. România este lider regional în domeniul spațiului și este necesar să ne păstrăm și dezvoltăm această poziție deoarece viitorul este în spațiu, un domeniu în care investițiile aduc dezvoltare tehnologică, științifică, economică și de talente de cel mai înalt nivel, progres care generează ulterior beneficii pentru întreagă societate”, a continuat președintele ROSA.

Experiența activităților spațiale pe care România le desfășura acum 40 de ani, elementul de vârf fiind zborul primului român în cosmos, a fost fundația pe care România a construit în acești ani colaborări internaționale, consolidându-și rolul de națiune spațială. Sper ca în urma acestei campanii să pot preda ștafeta următorului astronaut român, care să reprezinte România în viitoarele misiuni de explorare spațială”, a declarat Prunariu.

La nivel național, Agenția Spațială Română (ROSA) va conduce o campanie de informare cu scopul de a atrage cei mai buni candidați români.

Atât la nivelul Agenției Spațiale Europene, cât și la nivelul ROSA, ne dorim totodată să creștem numărul de aplicații din partea femeilor calificate pentru această poziție. De asemenea, prin Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială (ESERO România), vom folosi această oportunitate pentru a atrage copiii și tinerii de astăzi către cariere din domenii STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) întrucât spațiul oferă oportunități diverse de carieră, de la astronauți, cercetători și ingineri până la juriști”, a declarat Oana Sandu, coordonatorul campaniei de comunicare în România.

Sursa: www.descopera.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *