Captarea energiei solare pentru locuință are numeroase avantaje: este o metodă mai prietenoasă cu mediul înconjurător decât cele clasice, îți reduce mult costurile cu încălzirea pe termen lung, iar investiția inițială se amortizează destul de repede – în maxim câțiva ani.

Așadar, ți-am pregătit un ghid despre cum să alegi panourile fotovoltaice potrivite pentru locuința ta, astfel încât să știi de dinainte în ce te bagi.

Panourile fotovoltaice sunt de obicei montate pe acoperișul unei case. Pot fi puse și la un apartament, numai că în acest caz lucrurile se complică puțin. Paul Varga, administratorul firmei Green Seiro și unul dintre cei doi specialiști cu care am vorbit pentru acest articol, spune că în cazul unei locuințe dintr-un bloc, spațiul disponibil pentru montarea panourilor fotovoltaice e destul de redus, iar documentația necesară e stufoasă. Mai întâi trebuie să primești autorizația de la asociația de locatari, apoi de la Consiliul Județean sau Primărie și, în final, de la Inspectoratul de Situații de Urgență (ISU). Acest caz merită un articol special, așa că în cel de acum ne concentrăm în cele pe montarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul unei case.

Sistemele fotovoltaice se împart în trei mari categorii: on-grid, off-grid și hibrid

Sistemul fotovoltaic on-grid este legat la rețeaua publică. Adică energia electrică produsă de panouri pe durata zilei este folosită în primul rând pentru consumul locuinței, iar dacă producția depășește consumul, energia suplimentară se injectează în rețea și ajunge la alți consumatori. În cazul în care panourile fotovoltaice ale unui sistem on-grid nu captează suficientă energie solară, atunci diferența se acoperă din rețeaua publică.

Foarte avantajos e faptul că la finalul lunii plătești doar diferența dintre energia produsă și cea consumată. Așa îți poți reduce factura cu până la 100%, iar dacă producția depășește consumul atunci primești bani pentru cantitatea de electricitate injectată în rețea.

Dezavantajul este că depinzi de sistemul public de energie, chiar dacă într-o mai mică măsură, ceea ce înseamnă că vei încheia un contract cu un furnizor.

Sistemul fotovoltaic off-grid asigură independența energetică a locuinței pentru că are acumulatori care înmagazinează energia suplimentară, pe care o folosește în momentele cu producție slabă și inexistentă de energie solară, adică în zilele înnorate și pe timpul nopții.

Avantajul este că ești propriul producător de energie: ai electricitate ziua și noaptea, nu depinzi deloc de sistemul public și nu închei un contract cu un furnizor.

Dezavantajul este că riști să rămâi fără curent dacă sistemul fotovoltaic nu e proiectat și dimensionat corect.

Sistemul fotovoltaic hibrid combină avantajele celelalte două tipuri astfel încât să ai parte de cel mai bun scenariu. Este echipat cu un invertor cu o gamă variată de setări. Astfel, printre variantele posibile se numără:

  • consumdin panourile fotovoltaice și suplimentare la nevoie din rețeaua publică;
  • consum din panourile fotovoltaice și stocare a energiei suplimentare în acumulatori pentru a fi folosită la nevoie;
  • consum din panourile fotovoltaice, încărcarea acumulatorilor din rețea în timpul nopții și consumarea energiei stocate acolo la nevoie.

Singurul dezavantaj este că sistemul hibrid este mai scump. „Sistemul off-grid și cel hibrid vor prioritiza consumul intern și apoi vor trece la încărcarea bateriilor. Când nu mai există protecție solară (noaptea, de exemplu), atunci vor consuma energia înmagazinată în acumulatori.

Scenariile pentru care pot fi configurate sistemele off-grid/hibrid sunt atât de numeroase și complexe încât pot acoperi toate necesitățile utilizatorilor – dar doar atâta vreme cât sunt proiectate și dimensionate corect”, atrage atenția Mihai.

De ce să ai propriul sistem fotovoltaic

Orice variantă ai alege (on-grid, off-grid sau hibrid), avantajele unui sistem fotovoltaic sunt numeroase: crește eficiența energetică a locuinței și crește valoarea proprietății;

  • este o modalitate de producere a energiei electrice mult mai eco-friendly decât celelalte;
  • electricitatea produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice are un preț fix, așa că nu vei avea parte de scumpiri periodice, cum se întâmplă în alte cazuri;
  • sistemul fotovoltaic nu face niciun zgomot și se montează pe orice tip de acoperiș sau la sol.

Cât te costă investiția și în cât timp se amortizează

Un sistem fotovoltaic off-grid, monofazat, cu o putere de 5 kW și o calitate superioară a panourilor solare ajunge cam la 4.420 de euro (cu TVA). Pe de altă parte, pentru un sistem fotovoltaic on-grid, cu o putere mai mare, de 10 kW, și trifazat, prețul aproape că se dublează, iar pentru un sistem hibrid poate ajunge și la 10.000 de euro.

La aceste sume se adaugă și alte costuri: structura suport pentru panouri, sisteme de protecție și control, cablurile electrice, accesoriile și manopera de instalare – acestea din urmă sunt determinate și dimensionate în funcție de specificului locației și solicitările beneficiarului”, explică Mihai.

O astfel de investiție se amortizează în câțiva ani, iar pe termen lung chiar poți face economii serioase.

De exemplu, în măsura în care un sistem fotovoltaic on-grid este dimensionat corect astfel încât să acopere necesarul de consum fără a-l supradimensiona nejustificat, poate facilita recuperarea investiției într-un termen de aproximativ cinci sau șapte ani. Presupunând că prețul energiei electrice este constant pe întreaga durata de viață a sistemului fotovoltaic de aproximativ 20-25 ani, după perioada de amortizare, acesta poate genera economii duble față de investiția inițială”, spune Mihai.

Cum calculezi de câte panouri fotovoltaice ai nevoie pentru locuința ta

Paul Varga, administratorul firmei Green Seiro, spune că acest numărul de panouri fotovoltaice de care ai nevoie nu are legătură cu dimensiunea locuinței sau cu numărul de persoane. Primul pas e să te uiți pe factura de curent electric și să calculezi câtă energie consumi.

Să luăm exemplul unui cost lunar de 180 lei:

Împarți la costul pe kWh (kilowați oră), adică la 0,60 lei și aflăm rezultatul de 300 de kWh , ceea ce reprezintă energia consumată într-o lună de zile. Acest consum îl împarți la 30 de zile media lunară și aflăm că tu consumi pe zi 10kWh de energie”, explică Paul.

Recomandarea lui este să faci o medie a consumului pe ultimele două luni, ca să ai o imagine mai corectă.

După ce știi energia zilnică consumată, împarți cei 10kWh la un coeficient de 3,3 și afli puterea instalată, adică 3kW (fără “h”) – asta fiind puterea instalată de producție necesară formată din panourile fotovoltaice. Următorul pas este alegerea modelului panourilor fotovoltaice.

De preferat este să folosești ultima generație de panouri cu putere cât mai mare, de ex: 440Wp/panou. Asta înseamnă că 3kW : 440Wp = 7 bucăți”, punctează Paul.

Cum îți dai seama câte panouri fotovoltaice încap pe acoperiș

Paul amintește că panourile fotovoltaice se montează întotdeauna pe partea sudică a acoperișului, pentru a avea parte de cât mai multă lumină. Apoi, ca să-ți dai seama de spațiul disponibil pentru montarea panourilor fotovoltaice, măsori cu ruleta sau te uiți în proiectul tehnic al casei.

După ce știm suprafață totală a acoperișului disponibil pentru instalarea panourilor fotovoltaice trebuie să aflăm mărimea panoului fotovoltaic, pe care o putem afla din fișa tehnică a acestuia. După ce știm câți metri pătrați de acoperiș disponibil avem, împărțim la suprafața unui panou și așa aflăm câte panouri fotovoltaice se pot instala pe suprafața disponibilă pe acoperișul casei”, explică Paul.

Extra tips & tricks pentru alegerea și montarea panourilor fotovoltaice, de la Mihai Calcișcă

  • soluția tehnică propusă, calitatea și durata de viață a echipamentelor și a accesoriilor utilizate de către instalator (certificări, omologări), transparența comunicării cu acesta, atentă la nevoile beneficiarului, garanția asupra echipamentelor și a manoperei, portofoliul, experiența, și serviciile post-instalare;
  • prima condiție pentru determinarea tipului de sistem utilizabil este existența unui branșament electric și calitatea acestuia. În funcție de această condiție, instalatorul poate propune un sistem on-grid și/sau off-grid/hibrid;
  • orientarea(rile), înclinația, tipul și aria suprafeței pe care o putem folosi pentru instalarea panourilor sau pe care suntem dispuși s-o alocăm;
  • în cazul unui sistem off grid sau hibrid, bateriile de acumulatoare trebuie amplasate într-un spațiu ventilat cu temperatura constantă și umiditate scăzută sau moderată;
  • bugetul alocat investiției în sistemul fotovoltaic;
  • gradul de independență energetică pe care dorim să-l obținem.

Sursa: www.lovedeco.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *