Când te hotărăști să pui bani deoparte, internetul vine cu soluții infinite: zeci de aplicații, tabele, citate de motivație și self-care, dar înainte de toate astea ai nevoie de altceva. Ai nevoie de planificare, răbdare și rutină, dar îți explică mai multe un consultant financiar.

Metoda 10% din salariu

Înainte de toate, trebuie să înțelegi că nu e greu deloc să îți controlezi veniturile și cheltuielile, indiferent cât câștigi. Iar să pui bani la pușculiță e un prim pas în acest sens și una dintre cele mai simple metode s-o faci e să salvezi 10% din salariu, recomandă Roxana.

E o metodă simplă, iar după ce o să vezi rezultatele o să îți intre în reflex să tot pui deoparte bani în felul ăsta. Câștigi 3.000 de lei, atunci pui deoparte 300 de lei în fiecare lună. La nivel psihologic metoda asta îți dă un oarecare confort pentru că știi că ai niște bani puși deoparte. După câteva luni o să te obișnuiești și să vrei să faci și altele, cum ar fi, de exemplu, să îți închizi mai repede creditul la casă. Așa poți să ajungi să pui 15% deoparte, iar acei 5% în plus o să te ajute să îți închizi creditul mai repede”, explică Roxana Bucur.

Privește procentul 10% ca pe un impozit: nu mai câștigi 3.000 de lei, ci 2.700 de lei. Și dacă asta nu funcționează, setează-ți un scop clar: poate o vacanță sau îți dorești o casă, plănuiești să faci un copil, vrei să pui deoparte pentru momente negre (se strică mașina ori vreun obiect casnic din casă etc). După ce ai conștientizat obiectivul și ai început să salvezi bani o să ai o siguranță financiară.

Metoda planificării cheltuielilor

O altă metodă prin care poți să îți mai controlezi cheltuielile ar fi să gândești anticipat.

Dacă știi că iarna plătești 250 lei la întreținere, poți să faci din vară un plic în care să pui lunar 250 lei. La fel, dacă vrei să îți iei haine noi: să zicem că vrei să îți iei haine noi de două ori pe an, în valoare totală de 4.000 de lei. În cazul ăsta, împarți suma la cele 12 luni ale anului și pui deoparte în fiecare lună. În cazul în care vrei să ieși mai mult în oraș, la fel, faci un plic în care virezi lunar cât crezi că o să cheltui. La fel și în cazul vacanțelor”, sfătuiește Roxana Bucur.

Fă-ți un sistem de la care să nu te abați

O schemă care poate funcționa dacă te ții de ea, potrivit Roxanei Bucur, este următoarea – pui bani deoparte în funcția de ziua lunii. Azi e data de întâi a lunii? Pui un leu deoparte. Suntem pe data de șase? Pui șase lei deoparte. Și tot așa. E o metodă simplă și distractivă dacă reușești să salvezi bani în fiecare zi în felul ăsta.

Dar dacă la început îți e greu să pui deoparte în felul ăsta, atunci începe altfel – pune deoparte un leu pe zi până la ziua a zecea a lunii. Apoi, odată cu ziua a 11-a pune câte un leu în plus peste, în funcție de ultima cifră a numărului. Pe 12 pune deoparte doi lei! Și tot așa.

Fă bani cu lucrurile din casă pe care nu le mai folosești

Foarte multe persoane au început în pandemie să redecoreze, să schimbe mobila, dar au constat că se mai împiedică de unele lucruri de care nu au neapărat nevoie. Asta e o altă metodă prin care să îți organizezi finanțele. Poți să recondiționezi mobilă și să o vinzi, de exemplu. Sau poți să ajungi să faci o afacere din asta sau să faci totul în regim de freelancing. Dă o nouă folosință obiectelor vechi!

Sursa: www.lovedeco.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *