Dacă întrebi 50 de persoane cât de mult durează efectele consumului de canabis, cel mai probabil vei obține 50 de răspunsuri diferite. Însă, o nouă meta-analiză a 80 de studii a redus considerabil intervalul de timp.

Durata diferă în funcție de factori precum modul în care este administrat canabisul și cât de puternică este doza. Astfel, consumatorul poate fi afectat între 3 și 10 ore.

Această informație poate ajuta consilierea pacienților și consumatorilor recreaționali astfel încât aceștia să ia decizii mai potrivite în privința îndeplinirii sarcinilor precum condusul unei mașini după consumul de canabis. Totodată, legile ar putea fi modificate astfel încât să reflecte mai bine realitatea efectelor consumului de canabis.

Tetrahidrocanabinolul (THC) poate fi detectat în corp chiar și după mai multe săptămâni de la consum deși este clar că efectele nu durează atât de mult timp. Legile noastre cel mai probabil trebuie să ajungă din urmă informațiile științifice. La fel ca în cazul alcoolului, legile ar trebui să se concentreze pe intervalul de timp în care consumatorii prezintă un risc mai accentuat pentru ei înșiși și cei din jur. Urmărirea penală bazată doar pe prezența THC în sânge sau salivă este incredibil de nedreaptă”, a explicat Iain McGregor, psihofarmacolog la Universitatea din Sydney (USYD), Australia.

Pentru aceste cercetări, o echipă coordonată de Danielle McCartney, nutriționist la USYD, a analizat 80 de studii separate asupra efectelor tetrahidrocanabinolului (THC). Acesta este compusul cu efect psihoactiv din canabis. Aceasta este prima meta-analiză de acest fel.

Astfel, oamenii de știință au studiat 1.534 de „rezultate de performanță” de la oameni care au consumat canabis. Asta înseamnă modul în care acești oameni au condus sau au desfășurat alte sarcini cognitive după consumul de canabis.

Durata efectelor de la canabis a depins de trei factori principali: cât de puternică a fost doza de THC; dacă drogul a fost inhalat sau consumat oral sub formă de alimente, capsule sau picături; dacă persoană era un consumator ocazional sau regulat de canabis.

Interesant este că, de fapt, oamenii care consumă frecvent canabis pot dobândi o toleranță. Așadar, aceștia pot desfășura sarcini cognitive pe care consumatorii ocazionali nu le pot îndeplini la fel de bine. Astfel, nu este ușor de prezis cât de mult canabis va afecta un consumator regulat, având în vedere că ar putea fi nevoie de doze mai ridicate pentru a ajunge de la acel nivel de intoxicație ca un consumator ocazional, potrivit Science Alert.

Descoperirile mai sugerează că majoritatea abilităților ar putea reveni la normal în decurs de cinci ore de la inhalarea canabisului, deci acest interval de timp ar putea varia.

Sursa: www.descopera.ro

Similar Posts