În mod sigur ai un stil decorativ personal, chiar dacă nu știi încă. Acest stil are la bază preferințele personale în ceea ce privește amenajarea interioară. Dacă nu l-ai descoperit încă, o poți face, urmând sfaturile din acest articol. De asemenea, îți vei putea amenaja singur casa, pentru că nimeni nu poate ști, mai bine decât tine, cum ar trebui ea să arate.

Ce stil decorativ ți se potrivește cel mai bine? Iată cum poți afla răspunsul:

Analizează arhitectura locuinței

Ar trebui să eviți stilurile supraîncărcate dacă ai la dispoziție o cameră mică, sau elementele masive dacă apartamentul are, de pildă, luminozitate redusă. Poți face o listă cu lucrurile/elementele pe care le adori și apoi să te gândești la un stil care ție îți place și care poate scoate în evidență atuurile elementelor de care nu te poți lipsi.

Inspiră-te de peste tot

Poți folosi reviste de amenajări interioare, internetul, rețelele sociale. Nu uita să salvezi ce îți place. Notează, fă schițe, păstrează imagini în versiune electronică. Atunci când vei reveni la cele salvate, vei descoperi un fir roșu conducător care unește toate aceste elemente și îți vei da seama că acela este stilul decorativ personal pe care îl căutai. Poți descoperi că te reprezintă o combinație între stilul minimalist și cel scandinav, sau poți afla ce înseamnă vintage și cum poți crea un decor vintage în căminul tău.

De asemenea, nu uita să te inspiri din natură. Dacă îți place să grădinărești sau te bucuri să petreci timp în aer liber, ar fi bine să începi căutarea de acolo pentru a identifica stilul decorativ care ți se potrivește. Uită-te la grădina ta și la spațiile publice, lasă-te inspirat de decorațiunile pentru o grădină de poveste. Inspiră-te din orice îți place.

Poți face mai mult de atât, poți alcătui o listă cu lucrurile pe care ți le-ai dori în casă, dacă ți le-ai putea permite. Câteodată acest exercițiu ajută foarte mult. Chiar dacă nu vei sfârși cumpărând acele lucruri, îți vei da seama mai ușor ce îți place și ce stil ți se potrivește.

Identifică un stil care să se potrivească vieții tale

Este foarte posibil ca un stil decorativ care îți place cum arată în reviste să nu se potrivească vieții tale cotidiene. Ai propriul stil, poate ai copii, un partener sau animale de companie. E posibil să petreci multe ore acasă, dar la fel de posibil este să lucrezi atât de mult, încât să fii mai degrabă musafir în casa ta, și atunci vei prefera o casă practică și ușor de întreținut. Trebuie să ai în vedere toate aceste lucruri atunci când vrei să descoperi un stil de amenajare care te reprezintă în totalitate.

Gândește-te la culorile tale preferate

Te-ai întrebat, desigur, cum să faci combinații de culori. Pot să-ți placă nuanțele pastelate sau contrastele mai puternice specifice spațiilor futuriste. Te gândești la un interior decorat în stil scandinav, cu pete colorate pe un fundal neutru, sau mai degrabă la pereți întregi colorați în întregime?

O idee ar fi să alegi trei culori pentru o încăpere. Sau poți alege două culori, pe care să le combini cu nuanțele mobilei sau ale obiectelor decorative din lemn din cameră.

Alege cu grijă mobila

Mobila o poți alege după ce ai decis culorile. Nu uita că fiecare piesă de mobilier este importantă pentru rezultatul final. Pentru stilul boem ai nevoie de culori calde. Stilul industrial sau cel scandinav va fi pus mai bine în evidență de elemente din materiale dure, solide. Poți, de asemenea, să recondiționezi mobila, există idei de recondiționare pe care le poți testa și tu.

Creează piese noi, printr-un look mai fresh

Nu este nevoie întotdeauna să arunci lucrurile învechite. Multe dintre acestea pot fi folosite dacă le modifici cu ajutorul imaginației. Cu o vopsea în nuanță pastelată poți de exemplu să aduci la viață un dulap din vremea bunicii. Bucățile de tapet pe care ai fi vrut să le arunci le poți folosi ca să decorezi un aparat electrocasnic (frigiderul, de pildă), interiorul bibliotecii, sau tavanul din camera copiilor.

Amestecă stilurile

Nu este nevoie să apelezi doar la un stil de amenajare interioară, poți face un amestec între mai multe stiluri, fără teamă, dar trebuie să ții seama de o regulă relativ simplă: între stilurile pe care le foloseșți trebuie să existe elemente comune. Tot ce trebuie să urmăreșți este ca în final lucrurile din jurul tău să se afle într-o armonie confortabilă.

Regulile există pentru a le încălca

Asta nu înseamnă că nu e nevoie să le știi sau că le poți ignora, dar te poți juca cu ele, le poți combina, poți să-ți lași imaginația la joacă și să apelezi mai mult la spiritul tău artistic decât la un set de reguli care poate nu se potrivește în nici un fel personalității tale. Îndrăznește, așadar, să combini albastrul cu negrul, să decorezi totul cu o singură culoare sau să păstrezi aerul vintage într-o bucătărie modernă. Dacă pe tine te face fericit un tavan cu fluturi sau o baie cu multe plante verzi, este perfect, acesta este stilul tău decorativ. Nu uita că, până la urmă, tu vei fi cel care va locui în casa ta.

Stilul decorativ personal este doar al tău și numai tu îl poți descoperi și aplica. Ai nevoie numai de două lucruri: inspirație și curajul de a-ți pune ideile în practică pentru cel mai intim loc din lume, casa ta.

Sursa: www.vivre.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *