Siguranța este un aspect esențial atunci când amenajezi camera copiilor, unul care necesită abordări diferite în funcție de vârsta micilor locatari și atenție sporită.

Ți-am pregătit o listă de reguli de siguranță de care să ții seama și precauții pe care să le iei când amenajezi camera unui bebeluș, a unui copil mic, a unui preșcolar și a unui școlar.

Reguli de siguranță în camera sugarului (0-1 ani)

În primele luni de viață, când bebelușul petrece cea mai mare parte de timp în pat, este foarte important să te asiguri că această piesă de mobilier respectă toate standardele de siguranță.

  • Între zăbrelele pătuțului nu trebuie să existe o distanță mai mare de 3 sau 4 centimetri.
  • Lemnul din care este realizat pătuțul trebuie să fie bine șlefuit, fără zone rugoase sau margini ascuțite.
  • De asemenea, șuruburile și alte accesorii de feronerie trebuie să fie bine fixate, iar forma sau amplasarea lor să nu expună bebelușul niciunui risc.
  • Dacă pătuțul este pliabil, trebuie să dispună de un mecanism de blocare împotriva închiderii accidentale.
  • Dacă are baldachin, nu trebuie să fie decorat cu funde.
  • Salteaua trebuie să fie fermă, să permită pielii să respire și să se potrivească perfect în cadrul patului: dacă încap două degete între saltea și pătuț, atunci trebuie să alegi una mai mare.
  • Nu pune niciodată jucării de pluș sau pleduri suplimentare în pătuțul bebelușului, pentru a evita riscul de sufocare.

Reguli de siguranță în camera copilului mic (1-3 ani)

Când copilul începe să meargă de-a bușilea, orice față de masă, orice colț ascuțit, orice mobilier nefixat de perete și orice decorațiune grea sau care se poate sparge devine un pericol pentru cel mic.

  • Ancorează comodele, dulapurile, șifonierul, biblioteca, orice mobilier care se poate răsturna și televizorul de perete, folosind ancore speciale de fixare ori colțare laterale.
  • Fă podeaua mai confortabilă cu covoare pentru copii, moi și pufoase, care nu zgârie. Pune folii antiderapante sub covoare, chiar dacă parchetul sau linoleumul sunt suprafețe mai iertătoare decât plăcile ceramice.
  • Asigură ușa și fereastra cu sisteme speciale de blocare.

Reguli de siguranță în camera preșcolarului (3-6 ani)

La această vârstă copilul devine posesorul unei colecții impresionante de jucării, iar în camera lui și, de fapt, în toată casa, încep să apară tot felul de cutii pline cu cuburi, animăluțe de pluș, păpuși, camioane și seturi de construcții.

  • În general, încearcă să alegi cutii ușoare, cu colțuri rotunjite, fără capac și fără balamale, din materiale textile, plastic sau lemn bine șlefuit.
  • Tot acum, copilul mic începe să se teamă de monștri, fantome și tot felul de creaturi înspăimântătoare, așa că o lampă de veghe lăsată aprinsă noaptea îl va ajuta să se liniștească.
  • Atenție: în camera celui mic, cel puțin în primii ani de viață, trebuie să alegi corpuri de iluminat pentru copii, din PVC, metal, aluminiu, și nu unele din sticlă, care se pot sparge.

Reguli de siguranță în camera școlarului (6-12 ani)

E momentul să adaugi un birou și un scaun în camera copilului. Chiar dacă îi place mai mult să-și facă temele la masa din camera de zi sau la cea din bucătărie, mobilierul pentru studiu nu trebuie ales la întâmplare.

  • Scaunul de birou pentru copii trebuie să aibă înălțimea ajustabilă (atât înălțimea întregului scaun, cât și a șezutului), să fie ergonomic, rezistent, rotativ, să aibă roți pentru deplasare și, bineînțeles, suport lombar.
  • Biroul ar trebui să aibă suprafață ușor înclinată (pentru ca micuțul să nu simtă nevoia să se aplece în față) sau ajustabilă (ca să poată fi folosit mai mulți ani) și ar mai trebui să fie suficient de lung, pentru ca cel mic să se poată mișca liber (cca 120-130 cm).
  • Doar după vârsta de 6 ani copiii pot dormi în paturi suprapuse – niciodată mai devreme, pentru că încă nu își pot coordona bine mișcările. Patul supraetajat trebuie să respecte standardele de siguranță, să fie însoțit de informații despre producător, model, materiale și să nu aibă ornamente.

Casa ta și camera copiilor pot fi spații sigure pentru cei mici doar dacă le faci să fie așa. Din păcate, jumătate dintre accidentele în care sunt implicați copii au loc acasă, de aceea este foarte important să conștientizezi riscurile la care pot fi expuși cei mici și să-ți iei precauțiile necesare pentru a le evita.

Dacă ții cont de regulile de siguranță pentru camera copiilor (și pentru restul locuinței) micuții pot explora în voie, iar acest lucru va contribui la dezvoltarea lor armonioasă.

Sursa: vivre.ro

Similar Posts