Cercetătorii au descoperit miere care avea o vârstă de peste 5.000 de ani și care a fost bună pentru consum. Așadar, albinele pot face un produs natural care nu își arată vârstă. Totuși, cum deosebești mierea contrafăcută?

Trebuie să știi că mierea crudă, adică cea care nu a fost procesată termic, se va cristaliza. Vorbim despre un proces natural care poate să difere în funcție de tipul de flori din care a fost produsă. Acest lucru se poate întâmpla în câteva luni sau într-un an, însă depinde de conținutul de glucoză, dar și prezența unor catalizatori precum bucăți de ceară sau grăunțe de polen. Bineînțeles, mierea cristalizată nu își va pierde din proprietăți și este bună pentru consum!

Mierea contrafăcută se va cristaliza neomogen sau absolut deloc. Acesta este primul semn că ai în fața ta un produs care nu are nicio legătură cu mierea naturală. Mierea contrafăcută poate să rămână în stare lichidă indiferent de sezon.

Mai mult, mierea crudă nu se va dizolva imediat în apă. Aceasta se depune pe fundul paharului, iar pentru a o dilua va trebui să amesteci foarte bine. Nu același lucru îl putem spune despre merea contrafăcută, deoarece aceasta se va dizvola foarte repede în apă.

Atunci când este încălzită, mierea naturală se caramelizează rapid, însă fără a forma spumă. Un borcan cu miere contrafăcută poate fi observat destul de ușor, deoarece când încălzești produsul acesta se va transforma în spumă și nu se va carameliza.

Și testul mirosului este important. Dacă miroși un borcan cu miere contrafăcută, acesta poate să nu aibă deloc aromă sau aceasta este foarte subtilă. În schimb, mierea naturală are un miros „împrumutat” de la florile din care a fost făcută.

Atunci când gustăm miere contrafăcută, acesta poate dura mai mult din cauza zahărului care a fost adăugat în amestec. Gustul de miere naturală va dispărea rapid, în câteva minute.

Produsele contrafăcute sunt fără impurități, dar mierea naturală conține particule de polen, ceară de albine sau propolis. Produsul natural se filtrează mult mai greu, așa că de multe ori poți recunoaște mierea naturală după acele particule.

Pentru că un borcan cu miere contrafăcută poate conține și anumiți coloranți pentru a avea o anumită nuanță, poți face testul șervețelului pentru a o recunoaște. Trebuie doar să întinzi un pic de miere crudă pe un șervet de bumbac, iar apoi să îl clătești cu apă rece. Mierea naturală nu va păta țesătura, iar în cazul mierii contrafăcute vor rămâne pete de la coloranți.

Poți face și testul bățului de chibrit. Trebuie doar să înmoi un băț de chibrit în miere crudă, iar apoi să îi dai foc cu ajutorul unei brichete sau cu ajutorul unui alt băț de chibrit. Mierea naturală va lua foc imediat, în timp ce cea contrafăcută nu va arde din cauza conținutului de apă destul de mare.

Asemănător cu testul șervețelului este testul sugativei. Trebuie să pui câteva picături de miere crudă pe un șervețel de hârtie de culoare albă. Mierea naturală nu va fi absorbită, în timp ce mierea contrafăcută va fi absorbită, din cauza conținutului mare de apă.

Și testul feliei de pâine este folositor. Întinde un strat subțire de miere crudă pe o felie de pâine proaspătă și vei observa faptul că suprafața feliei se va usca destul de repede, în câteva minute. Mierea contrafăcută va fi absorbită de felia de pâine, care se va înmuia.

Sursa: www.cumsa.ro

Similar Posts