Specialiștii susțin că aerul din casă este de cinci ori mai poluat decât cel din exterior. Se întâmplă acest lucru din cauza produselor de curățenie pe care le folosim și care conțin compuși chimici nu foarte blânzi cu sănătatea noastră.

Cercetările au scos la iveală faptul că aproximativ jumătate din produsele de pe piață (cele de curățenie) conțin substanțe extrem de periculoase pentru organismul uman. Din fericire, poți îmbunătăți foarte ușor acest aspect.

Primul lucru pe care îl poți face este să renunți la produsele de curățare cu care ești obișnuit și să le achiziționezi doar pe cele de tip bio.

Un alt aspect important este să renunți și la odorizantele de camera. Și ele sunt toxice. Unele produse de acest gen conțin ftalați, substanțe chimice periculoase, și arome sintetice care afectează sistemul endocrin și activitatea hormonilor, ceea ce duce la probleme de fertilitate și chiar cancer. Trebuie să știi că toate produsele pe bază de hidroxid de potasiu și sodiu afectează plămânii, iar cele pe bază de formaldehidă sunt cancerigene.

Așadar, înainte de a pune în coș un produs de curățat sau unul odorizant, citește eticheta și vezi ce conține și alege-le doar pe cele care chiar conțin substanțe bio.

Pentru miros plăcut în cameră poți alege și alte produse prietenoase cu mediul și cu sănătatea ta. Poți alege săculeți cu lavandă, spre exemplu. Planta nu este toxică, plus că mirosul din camera va fi unul extrem de plăcut. Sau rozmarin, citrice ori produse bio cu arome naturale din plante sau fructe.

Următorul sfat poate să ți se pară destul de ciudat, dar dă rezultate. Aerisește camera mai rar. Eviți astfel să introduci în locuință aerul încărcat de afară, mai ales dacă locuiești într-o zonă unde industria este în dezvoltare sau este trafic intens.

Calitatea aerului se poate îmbunătăți și cu ajutorul plantelor de ghiveci. Printre cele mai eficiente plante pe care le poți ține în casă și care te vor ajuta să elimini și toxinele din locuință sunt: crizantemele, ferigile, palmierul doamnei sau aloe vera.

Poți îmbunătăți calitatea aerului și curățând sistemul de ventilație și să folosești purificatoare de aer.

În continuare, te vom învață ce poți face pentru a afla dacă în locuința ta este sau nu aer cu adevărat curat.

Una din metode este să te studiezi pe tine și pe cei din casa ta. Dacă observi că membri familiei au reacții alergice, de tip strănut repetat și lăcrimare excesivă, atunci trebuie să știi că este foarte posibil ca aerul din locuința ta să nu fie la fel de curat precum ți-ai închipui.

O altă metodă pe care o poți pune în practică este să apelezi la o analiză profesională a calității aerului. Pe piață găsești diverse instrumente speciale care îți vor demonstra rapid dacă în locuința ta există urme de fum, amoniac sau alcool. Practic, instrumentele respective au niște senzori care detectează compușii organici volatili – agenți poluanți ai atmosferei interioare.

De asemenea, examinează camerele și verifică dacă există zone cu diferențe de temperatură semnificative, fără să fie influențate de sistemul de încălzire. Dacă sesizezi aceste schimbări, este nevoie de ajutor pentru purificarea aerului, pentru că nivelurile ridicate de CO2 pot provoca fluctuații semnificative de temperatură în încăperi – până la 0,5 ° C.

Ai mare grijă și la umiditatea din casa ta. Umiditatea excesivă din locuință are impact instant asupra calității aerului, bineînțeles, în sens negativ. Deci, și în acest caz este nevoie de moderație.

Indiferent de metoda pe care o alegi pentru verificarea aerului din locuință, este simplu să îmbunătățești calitatea acestuia și să previi diversele probleme – printr-o mai bună aerisire, dar cu moderație și, de preferat, dimineața, chiar dacă este în sezonul rece. Este nevoie de o aerisire scurtă.

Sursa: www.cumsa.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *