Vremea s-a răcit semnificativ, iar pe timpul nopții temperaturile se apropie frecvent de pragul de îngheț, astfel că mulți șoferi se gândesc deja la anvelopele de iarnă. Iată când se recomandă montarea anvelopelor de iarnă și ce riști dacă nu respecți prevederile legale.

Între recomandările specialiștilor și prevederile legale există întotdeauna o discrepanță. Iată de ce, în cazul echipării mașinilor cu anvelope de iarnă, există diferențe semnificative între cele două puncte de vedere.

Specialiștii recomandă folosirea anvelopelor de iarnă de îndată ce temperaturile exterioare au început să scadă sub pragul de 7 grade Celsius. Sub această temperatură, proprietățile cauciucului din care sunt fabricate anvelopele de vară se schimbă semnificativ. Anvelopele devin mai rigide, iar aderența este afectată, la fel ca și performanțele de frânare. Anvelopele de iarnă au o compoziție specială, care asigură păstrarea nealterată a aderenței la temperaturi scăzute.

Când se recomandă montarea anvelopelor de iarnă: Ce prevede Codul Rutier

Pe de altă parte, legislația impune folosirea anvelopelor de iarnă (sau a celor allseason marcate cu fulg de nea sau vârf de munte) întotdeauna atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă sau gheață. Acestea sunt condițiile în care anvelopele de iarnă excelează, iar folosirea pneurilor de vară în astfel de condiții ar reprezenta un pericol mare de accident.

Șoferii nu au un termen-limită până la care sunt obligaţi să-şi doteze maşinile cu anvelope de iarnă (acum câţiva ani se vehicula termenul de 1 noiembrie), ci sunt obligaţi s-o facă ori de câte ori condiţiile meteo o impun, în funcţie de regiunea sau chiar zona prin care circulă.

Așadar, anvelopele de iarnă sunt obligatorii chiar și în luna august, dacă se circulă în condiții de zăpadă. Spre exemplu, prima ninsoare din acest an a căzut în urmă cu două săptămâni pe Transfăgărășan. Orice șofer surprins pe această șosea de fulgii de zăpadă ar fi fost pasibili de pedeapsă dacă nu ar fi avut mașinile echipate cu anvelope de iarnă.

Prin urmare, este recomandat să montați deja anvelopele de iarnă pe mașină. Pe lângă performanțele de frânare superioare la temperaturi scăzute, acestea te salvează și în cazul în care ești surprins la munte de căderea unei ninsori răzlețe.

Sursa: www.promotor.ro | Cristian Agatie

Similar Posts