După ce a fost blocat din cauza unor suspiciuni de fraudă, programul Casa Verde Fotovoltaice urmează să dea startul unei noi etape de înscriere. Ca persoană fizică poți să primești până la 20.000 de lei ca să îți instalezi panouri solare. Programul urmează să fie relansat în decembrie 2021, iată cum te poți înscrie.

Cu un buget total de 280 de milioane de lei, programul Casa Verde Fotovoltaice 2021 își propune să le ofere românilor șansa de a deveni independenți din punct de vedere energetic, dar să ofere și o alternativă mai prietenoasă cu mediul atunci când vine vorba de energie electrică. Nu uita că dacă ai o casă izolată termic poți să beneficiezi de finanțare până la 25.000 de lei.

În decembrie 2021 vor mai fi lansate două programe. Unul este programul de fotovoltaice pentru persoane fizice. Vom păstra același sistem de depuneri de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care inițial se înregistrează în sistem și vor avea acest drept”, a anunțat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Cu ce documente te înscrii la Casa Verde Fotovoltaice

Ca să beneficiezi de cei 20.000 de lei de la stat trebuie să mergi la un instalator validat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), pentru înscriere. Asta în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.

Anterior, instalatorii trebuie să se înscrie pe plaftorma AFM pentru a putea participa în program. Odată ajuns la instalator trebuie să ai mai multe documente:

  • cerere de finanțare tehnoredactată;
  • copia actului de identitate;
  • extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile;
  • rezultat pentru dreptul de proprietate;
  • dovezi că nu ai restanțe la taxe și impozite

Dacă documentele depuse sunt conforme cu cerințele din ghid, instalatorul rezervă suma solicitată, iar ție îți rămâne ca în termen de 90 de zile să obții un un acord tehnic de racordare (ATR) de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, prin intermediul instalatorului ales. Apoi semnezi contractele de finanţare nerambursabilă.

Din acest punct, ai la dispoziție opt luni să implementezi proiectul. Totodată, ai obligația să depui la instalator certificatul de racordare și să închei cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei tale.

Statul plătește 90% din valoarea proiectului cu panouri fotovoltaice

Totul pare simplu pe hârtie, mai ales în condițiile în care statul acoperă 90% din valoarea investiției în panouri fotovoltaice. Iar tu trebuie să plătești doar 10%. Dosarele sunt atent studiate de către AFM, iar uneori pot exista întârzieri.

Nu e posibil să stea persoana fizică doi ani până dosarul va fi evaluat. Ceea ce am promis e că fotovoltaicele care se depun în decembrie în cel mai rău caz până în iunie le contractăm”, a dat garanții Lorand Arpad Fulop, președinte AFM.

Din banii pe care statul ți-i dă pentru panouri fotovoltaice poți să acoperi cheltuieli cum ar fi achiziția unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kW (kilowați) care include, pe lângă panouri, un invertor, conexiuni, racorduri și un tablou electric, printre altele. Apoi, mai poți plăti din banii de la stat pentru panouri fotovoltaice montajul și punerea în funcțiune a sistemului, dar și TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile.

Alege un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu (AFM) ca să ai parte de o instalare corespunzătoare a panourilor. Astfel, dacă valoarea proiectului de panouri fotovoltaice este de 22.230 lei, 90% din valoare este asigurată de stat, iar 10% de către tine. Finanțarea va fi de 20.000 de lei, iar tu trebuie să mai scoți din buzunar doar 2.230 lei.

Cum funcționează panourile fotovoltaice

În ceea ce privește panourile solare, dincolo de felul în care te ajută să produci energie electrică din energie solară, trebuie să știi câteva lucruri esențiale. Nu te angaja într-un astfel de proiect și într-o astfel de investiție dacă nu știi exact cum funcționează un panou fotovoltaic, ce costuri inițiale și de întreținere are și cum te ajută, de fapt, în viața de zi cu zi.

Am discutat deja cu doi specialiști care se ocupă de panouri fotovoltaice ca să înțelegi mai bine subiectul. Panourile fotovoltaice se împart în trei categorii: on-grid, off-grid și hibrid, fiecare cu specificul lui. Pentru a avea parte de cât mai multă lumină solară, deci pentru a produce cât mai multă energie electrică, ele se montează pe partea sudică a acoperișului casei.

Panourile fotovoltaice on-grid sunt legate la rețeaua publică. Pe lângă faptul că alimentează casa pentru consumul zilnic de energie, atunci când depășește producția poate să trimită energia electrică în rețea. Avantajul acestui sistem e că poți să îți reduci factura de tot și să și primești bani pentru cantitatea de electricitate pusă în rețea.

Sistemul fotovoltaic off-grid se bazează pe acumulatori care înmagazinează energia suplimentară, pe care o folosește în momentele cu producție slabă și inexistentă de energie solară. Iar un panou fotovoltaic de tip hibrid combină avantajele celelalte două tipuri astfel încât să ai parte de cel mai bun scenariu.

Investiția inițială poate să pară mare, dar se estompează în decursul a câțiva ani. Timp în care vei resimți economii serioase. Pentru un sistem fotovoltaic off-grid costul poate să ajungă undeva pe la 4.000 de euro, iar pentru un sistem fotovoltaic on-grid prețul poate să fie dublu. Un sistem hibrid poate să ajungă și la 10.000 de euro. Toate au o durată de viață undeva la 20-25 de ani.

Sursa: www.lovedeco.ro | Victor Arvunescu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *