Ai auzit despre casele construite cu tehnică Cob? Sunt case cu arhitectură organică, ce au linii rotunjite blânde, construite dintr-un amestec de pământ argilos, lutos, paie, nisip și apă, construite simplu, modelate manual, fără cofraje. Niște ciudățenii, ar spune unii, în timp ce alții le găsesc fermecătoare, atât prin prisma designului, cât și prin prisma costurilor de construcție și nu în ultimul rând al proprietăților de rezistență și termice pe care le prezintă.

Casele din Cob sunt printre primele case construite vreodată de omenire. Nu neapărat din nevoia omului de a fi aproape de natură, cât, mai degrabă, din lipsa altor materiale pentru construcție. În locurile unde lemnul era greu de găsit, solul pe care călcau oamenii era cel mai la îndemână material din care se făceau locuințe.

Istoria caselor de cob

Ne întoarcem în timp și, dacă moda revine la încălțăminte și haine, putem spune că revine moda și-n ceea ce privește locuințele, respectiv materialele de construcție. Mai precis, încet-încet se revine la casele din lut, mult căutate în țările dezvoltate din Vest. Da, revenim la casele bunicilor, cele în care ne-am petrecut copilăria, unde iarna era cald și bine, iar vara răcoarea mult dorită. Din păcate, aceste case au dispărut o bună bucată de vreme (60-120 de ani), din cauza reputației că ar fi case pentru săraci, căci ele sunt ieftine și eficiente.

Există case din cob care au rezistat mult mai bine decât alte tipuri de case după uragane, unele dintre ele rezistă și 500 de ani. În Oltenia, și azi pot fi observate multe locuințe din lut care, modernizate între timp, bine întreținute, au suta de ani. În România, nu e încă un trend, dar încet-încet lumea își îndreaptă din nou atenția și către acest gen de locuințe.

Cum ridicăm o casă Cob?

Pentru ridicarea unei case din Cob sunt mai multe variante, însă fundația ar trebui să aibă 80 de centimetri adâncime, iar pereții să fie lați de 60 de centimetri. Amestecul de elemente se frământă foarte bine, până ajunge la consistența unui aluat de pâine.

Reguli de construcție

  • Casele trebuie construite pe structuri de lemn, iar zidurile ce compartimentează locuința sunt din cob (pământ argilos/lutos, paie, nisip și apă).
  • Fundația va fi realizată din piatră, cărămidă și va fi cât mai lată pentru a suporta pereți groși, cam de 45-60 cm. Contează și înălțimea fundației. Trebuie să fie cât mai înaltă pentru a fi ferită de umezeală. Nu folosiți beton la fundație. Va atrage umezeală, exact elementul de care trebuie să va feriți.
  • Hidroizolația trebuie să fie de bună calitate.
  • Streașina casei, acoperișul trebuie să fie cât mai largi pentru a feri pereții de umezeală.

Care sunt costurile?

Având în vedere că proveniența Cobului este în natură, nici costurile nu sunt uriașe. Depinde însă de proiect, de dimensiunea locuinței. O casă decentă din Cob poate fi construită cu 3.000 euro până la 10.000 euro. Cu toate acestea, costul poate varia în funcție de condințiile climatice, locație și dimensiunea casei. Costul de bază, totuși, poate fi undeva în jur de 3000 – 5000 euro. Așadar, avem o casă din cele mai puțin costisitoare materiale de construcție.

Cât durează să vă mutați în casa din Cob?

Ei bine, în acest caz trebuie să vă înarmați cu răbdare. Cine nu are răbdare și prieteni mulți, nu ar trebui să-și îndrepte atenția către o astfel de locuință. Numai un perete cu două etaje se construiește în două luni. Și aste doar pe timp de soare. În acest ritm, se poate muta în casă în aproximativ un an de zile. Ca și avantaj, un perete din lut odată construit este finalizat pentru că țevile și cablurile electrice sunt așezate la locul lor fără să se mai intervină cu rigips, retușuri, finisaje, izolații etc.

Avantajele unei case din Cob:

  • Materiale naturale, nepoluate, eficiente, economice, care se pot găși oriunde, chiar și pe terenul unde se va ridica casa.
  • Vara, în locuință va fi răcoare, iar iarna cald și bine. Temperaturile se vor menține constante, iar cu timpul se pot economisi și 75 procente cu costurile pentru încălzire/răcire.
  • Rezistență la seisme și incendii (dacă alegi să folosești tencuială de argilă).
  • Pe termen lung, costurile cu întreținerea și renovarea vor fi mai mici decât în cazul unei case standard.

Dacă au atâtea avantaje, de ce au dispărut la un moment dat casele din chirpici/Cob? Ei bine, specialiștii din domeniul construcțiilor pun chestia această și pe seama mediatizării, a televiziunii, ce a promovat alte produse, cum ar fi locuințele din ciment. Numai că, între timp, oamenii și-au cam dat seama că mult mai multe sunt avantajele unei case din lut.

Învață să-ți faci singur casa din Cob

Arhitecta Ileana Mavrodin organizează tabere de vară în care le explică participanților pas cu pas cum se construiește o casă de cob, pornind de la fundații și zidării, la tencuieli, vopsele naturale și modelare. Taberele au și o componentă practică, prin care cursanții pun mâna la treabă și fac pereți de cob, tencuieli de lut cu nisip, lut cu var și nisip, var cu nisip, vopsele naturale și zidării decorative cu sticle înglobate și basorelief.

Modele de case din Cob

Sursa: www.renovat.ro

Similar Posts