Ast?zi te invit?m s? descoperi câteva mici trucuri care te pot ajuta s? contribui ?i tu la diminuarea risipei alimentare, un fenomen cu un impact global ?i personal surprinz?tor de mare. Prin adoptarea acestor noi obiceiuri, vei lua parte la încetinirea ?i diminuarea acestui fenomen ?i vei observa, de altfel, c? po?i face astfel inclusiv economii în ceea ce prive?te bugetul familiei.

1. Nu te duce la cump?r?turi atunci când î?i este foame

Oamenii de ?tiin?? au ajuns la concluzia ca atunci când mergem la cump?r?turi, comportamentul nostru este influen?at de acest lucru. Când ?i-e foame, e?ti mai tentat s? încarci co?ul de cump?r?turi cu mai multe decât ai nevoie de fapt. Aproape inevitabil, o bun? parte din mâncarea cump?rat? astfel ajunge la co?ul de gunoi. De asemenea, un alt truc la fel de util este întocmirea unui meniu pe o întreag? s?pt?mân?, iar când mergi în magazin, s? cumperi doar acele produse pe care nu le ai deja acas?.

2. Doneaz? alimentele neperisabile

Alimentele neperisabile sunt acelea care au un termen foarte lung de valabilitate. De regul?, aici intr? conservele (fructe, legume, carne, pe?te), dulciurile tari, pastele, orezul, m?laiul sau mierea. Pe parcursul lui 2020, în contextul pandemiei, mul?i dintre noi am prins obiceiul s? ne supra aprovizion?m ?i astfel s? facem cheltuieli inutile, burdu?ind c?mara. În cazul în care ai mai multe astfel de produse în cas? despre care nu ?tii când ?i dac? le vei mai consuma, le po?i dona c?tre o organiza?ie caritabil?, iar de aici vor fi redirec?ionate c?tre oamenii care chiar au nevoie de acestea. Înainte s? faci acest lucru, verific? termenele de valabilitate ?i asigur?-te c? produsele sunt bune de consum în perioada imediat urm?toare.

3. Reinventeaz? re?ete

Fiec?ruia dintre noi i s-a întâmplat s? arunce mâncare din frigider pentru simplu fapt c? s-a plictisit de acela?i preparat. În loc s? faci acest lucru, cu un pic de imagine, po?i transforma un fel de mâncare în cu totul altceva.

4. P?streaz? mâncarea corespunz?tor

În func?ie de specificul fiec?rui tip de produs, mâncarea trebuie p?strat? într-un fel anume pentru a evita deteriorarea prematur?, în special în cazul produselor perisabile. Prin urmare, conservele de orice fel pot fi p?strate la temperatura camerei ?i mutate în frigider abia dup? ce au fost desf?cute. Descoper? aici mai multe detalii despre când, cum ?i cât s? depozitezi mâncarea în frigider pentru a diminua risipa.

În schimb, nu pune niciodat? în frigider alimente ca ro?iile, castrave?ii, ceapa, cartofii sau usturoiul. Pe acestea le po?i p?stra la temperatura camerei.

Un alt aspect de care trebuie s? ?ii cont în acest sens este faptul c? atunci când p?strezi împreun? anumite fructe sau legume, în urma proceselor naturale, acest lucru poate accelera deteriorarea lor reciproc?. Prin urmare, bananele, avocado, ro?iile, pepenele galben, piersicile ?i perele trebuie p?strate separat de cartofi, mere, salat? verde ?i ardei.

5. Nu î?i burdu?i frigiderul

De câte ori ?i s-a întâmplat s? deschizi frigiderul ?i s? sim?i c? ai în fa?? un puzzle pe care trebuie s? îl asamblezi pentru a ajunge la ceea ce î?i dore?ti de fapt pentru c? e foarte, foarte plin? Când ?ii frigiderul foarte înc?rcat, ui?i sau pur ?i simplu nu mai vezi alimentele care trebuie consumate rapid ?i care se altereaz? neconsumate, chiar dac? le p?strezi la temperaturi sc?zute. Prin urmare, dac? ?ii cont de primele noastre 4 sfaturi, î?i va fi mult mai u?or s? depozitezi corect mâncarea în frigider ?i s? evi?i aruncarea unor preparate sau produse pentru c? nu erau la îndemân?.

Sursa: www.kudika.ro

Similar Posts