Sursa: squarespace-cdn.com

Înainte s? arunci laptele expirat la gunoi, cite?te acest articol. Ai putea descoperi c? îl po?i folosi în continuare pentru anumite lucruri, chiar dac? a dep??it termenul de valabilitate.

Dac? este lapte crud, nepasteurizat, îl po?i folosi chiar mai mult timp, în numeroase moduri. În schimb, laptele pasteurizat care a început s? î?i schimbe textura, mirosul ?i gustul nu este sigur pentru consum, locul lui e la gunoi.

Iat? ce utiliz?ri inedite poate avea laptele expirat.

Îl po?i folosi pentru diverse pr?jituri

Chiar dac? gustul u?or acru este dezgust?tor, dac? adaugi lapte expirat în compozi?ia unor pr?jituri, gustul va disp?rea. Po?i folosi laptele ?stricat? la cl?tite, croissant, biscui?i, banana bread etc.

Adaug?-l în toc?ni?e, ciorbe sau sosuri

Laptele va îngro?a compozi?ia, f?r? s? îi schimbe în r?u gustul. De asemenea, poate fi ad?ugat în compozi?ia dressingurilor pentru salat?.

Folose?te-l ca marinad?

Laptele con?ine acid lactic, care fr?geze?te excelent carnea. Înainte de a o g?ti, ?ine bucata de carne în lapte timp de minimum o or?. Po?i ad?uga lapte ?i în compozi?ia clasic? de marinad?.

Brânz? din lapte expirat

F? brânz? din laptele expirat. Re?eta e foarte simpl?.

Ai nevoie de:

  • 1 litru de lapte (poate fi ?i lapte proasp?t, dar aici vorbim despre laptele ?expirat?)
  • 2-3 linguri?e de o?et
  • 1 linguri?? de sare
  • 1 lingur? de smântân?

Preparare: pune laptele într-o oal? ?i las-o la foc mediu. Când laptele ajunge la aproximativ 90 de grade Celsius (este util un termometru), ia oala de pe foc ?i adaug? o?etul. Amestec? u?or pân? se ?brânze?te?. Dac? vezi c? nu se separ?, mai adaug? pu?in o?et sau o lingur? de suc de l?mâie.

Pune compozi?ia într-un tifon ?i stoarce foarte bine. Toarn? brânza într-un castron, zdrobe?te-o cu furculi?a pân? ob?ii textura dorit?, apoi adaug? sarea ?i smântâna. Amestec? din nou u?or ?i depoziteaz-o la frigider, într-un vas cu capac. Brânza se men?ine la frigider aproximativ 7 zile.

Spal?-te pe fa?? cu lapte

Acidul lactic îi ofer? pielii tale luminozitate ?i catifelare. Amestec? lapte cu pu?in? ap? ?i aplic? pe fa?? cu o dischet? demachiant?.

Mirosul de acru dispare atunci când î?i cl?te?ti fa?a cu ap? curat?. Po?i folosi laptele expirat ?i în apa în care î?i faci baie. Pune 500 de mililitri de lapte în ap?, plus 2-3 pic?turi de ulei esen?ial, iar pielea ta se va sim?i rege?te.

Laptele expirat, bun pentru plante

Chiar dac? ?ie nu î?i place gustul de lapte acru, plantele ador? acest lichid. Amestec? lapte cu ap? ?i folose?te lichidul pentru a uda plantele de apartament sau ro?iile. Calciul din lapte este extrem de benefic pentru r?d?cinile plantelor.

Sursa: www.csid.ro

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *